Skip to main content

In de vorige blogposts van onze Agentforce deepdive las je wat deze AI-oplossing in Salesforce precies doet, hoe je zelf een agent bouwt en hoe kmo’s vandaag al met succes AI-agenten inzetten. In dit vierde deel focussen we op een belangrijke vervolgvraag: hoe hou je controle over je agenten zodra ze actief zijn?

AI-agenten kunnen veel werk uit handen nemen. Toch blijft het belangrijk om de controle te behouden. Zeker in een bedrijfscontext, waar klantengegevens en interne processen op het spel staan, is het essentieel dat AI veilig en verantwoord wordt ingezet.

Wat bedoelen we met ‘governance’?

Governance betekent: duidelijke afspraken en kaders om technologie beheersbaar te houden. Bij AI komt daar nog een extra dimensie bij: AI-systemen nemen immers beslissingen of voeren acties uit op basis van input, context en data. Je wil als organisatie zeker zijn dat dit gebeurt binnen jouw eigen regels en verwachtingen.

Bij het inzetten van Agentforce gaat het onder andere over:

  • Welke data mag een agent gebruiken?
  • Wat mag hij automatisch uitvoeren (en wat niet)?
  • Wie heeft toegang tot welke agent?
  • Hoe wordt er gelogd en opgevolgd?
  • Hoe detecteer je fouten of ongewenst gedrag?
© Salesforce

1. Beperk en definieer de rol van elke agent

Elke Agentforce-agent werkt op basis van een duidelijk afgebakende rol. Je definieert welke data hij mag gebruiken, welke acties hij mag uitvoeren en binnen welke kanalen hij actief is. Zo voorkom je dat een agent “meer weet” dan nodig is.

2. Zorg voor duidelijke guardrails

Je kan als bedrijf instellen wat een agent zeker niet mag doen. Denk aan: geen toegang tot vertrouwelijke dossiers, geen automatisatie van facturatie, geen communicatie met externe partijen zonder goedkeuring. Zo blijft de controle bij de gebruiker.

3. Log alle acties

Agentforce houdt automatisch bij welke acties een agent uitvoert. Zo kan je nagaan wie wat wanneer gedaan heeft. Dit is cruciaal bij incidenten of fouten, en helpt om vertrouwen op te bouwen bij je team.

4. Voorzie menselijke tussenkomst bij twijfel

Je kan je agenten zo instellen dat ze suggesties doen, maar geen acties uitvoeren zonder manuele bevestiging. Dit hybride model – AI als assistent, niet als beslisser – is ideaal voor bedrijven die net starten met AI.

5. Werk met rollen en rechten

Niet iedereen hoeft toegang te hebben tot alle agenten. In Salesforce kan je werken met rolgebaseerde toegang, zodat enkel bevoegde medewerkers agenten kunnen gebruiken, aanpassen of aanmaken.

6. Test en train in een veilige omgeving

Gebruik een sandbox-omgeving om nieuwe agenten te testen voor ze in productie gaan. Laat meerdere gebruikers ermee werken, verzamel feedback en leer uit fouten. Zo verklein je het risico bij lancering.

© Salesforce

Hoe zit het met GDPR?

Agentforce werkt binnen de vertrouwde structuur van Salesforce, inclusief de privacyregels en beveiligingsprotocollen van het platform. Toch is het belangrijk dat jij als organisatie de eindverantwoordelijkheid draagt over wat je agenten doen met persoonsgegevens.

Een aantal aandachtspunten:

  • Beperk de toegang van je agent tot enkel noodzakelijke data
  • Vermeld het gebruik van AI-agenten in je privacybeleid
  • Laat gevoelige data niet automatisch verwerken zonder menselijke controle
  • Geef je klanten de mogelijkheid om gegevens in te kijken of te laten verwijderen (recht op inzage/vergetelheid)

Tot slot: AI als verantwoord verlengstuk van je organisatie

Een goed ingerichte AI-agent neemt werk uit handen, zonder dat je de controle verliest. Door slim gebruik te maken van de ingebouwde beveiliging en governance-structuur binnen Agentforce, bouw je aan een veilige en toekomstgerichte AI-omgeving.